IV edycję Certyfikacji Karczm Regionalnych Małopolski

IV edycję Certyfikacji Karczm Regionalnych Małopolski, organizowany przez Małopolską Organizację Turystyczną. Podczas poprzednich edycji, w 2015, 2013 i 2011 roku certyfikaty „Małopolska Karczma Regionalna” uzyskało około 40 karczm z regionu.

Certyfikacja ma na celu wybranie lokali o regionalnym charakterze, spełniających najwyższe standardy jakości, i promowanie ich wśród odwiedzających Małopolskę gości oraz wśród mieszkańców.

Tegoroczna edycja będzie przeprowadzona według nowych zasad. Następuje wprowadzenie systemu gradacji certyfikatów – gwiazdek. Które  określają zasady i kryteria, których spełnienie skutkuje przyznaniem określonej liczby gwiazdek.

Udział w certyfikacji jest bezpłatny, można zgłaszać się za pośrednictwem formularza, który jest dostępny na stronie MOTo . Grupy odwiedzają karczmy anonimowo i oceny dokonują na podstawie kwestionariusza, który ma na uwadze wygląd i wystrój, czystość, kompetencje personelu, menu i smak potraw. O przyznaniu certyfikatów decyduje kapituła na podstawie raportów Zespołów Oceniających.

Co roku w Małopolsce powstają nowe lokale o charakterze regionalnym.  Znak marki „Małopolska Trasa Smakoszy” zachęca do odwiedzania lokali certyfikowanych. Zapraszamy wszystkich, którzy mają już swoje doświadczenia z Małopolską Trasą Smakoszy, i nowe lokale, które dotychczas nie brały udziału w certyfikacji.

Aby ubiegać się o certyfikat „Regionalna Karczma Małopolski”, należny wypełnienić karty zgłoszenia oraz przesłanie jej wraz z podpisanym i opieczętowanym bonem konsumpcyjnym:

– w formie skanu na adres biuro@mot.krakow.pl
oraz
– pocztą na adres biura MOT: Rynek Kleparski 4, lokal 13, 31-150 Kraków

Termin składania zgłoszeń upływa z dniem 6 października 2017 r.

Zakopane może pochwalić się dużą ilością karczm. Zakopane i Podhale warto poznać też od strony kulinarnej. Podczas wizyty w jednej z regionalnych karczm obowiązkowo trzeba spróbować góralskiej kwaśnicy.